Cum călătorim după Pandemie 2020

traveling after pandemic
”Călătoria după pandemie” sună oarecum înfricoșător, știu asta, dar, din fericire, începem să zărim o luminiță palidă la capătul tunelului: este deja vizibilă o oarecare relaxare a măsurilor restrictive, adoptate de multe țări pe parcursul ultimelor două luni, ceea ce ne încurajează să ne gândim din nou la călătorii în perioada post-pandemică.

Anul 2020 este deja ”anul crizei COVID 19”; un an dificil care ne-a afectat pe mulți dintre noi, direct sau indirect. Aici, puteți vedea o situație actualizată a evoluției Pandemiei la nivel global; este dureros și frustrant, dar singura soluție pe care o avem este aceea de a învăța să coabităm cu virusul, încercând să păstrăm siguranța noastră la cel mai înalt nivel posibil.

Pentru început, voi face a evaluare scurtă a cea ce cred eu că vor însemna călătoriile în 2020:

  • Există deja o opinie, aproape unanimă, că în acest an cei mai mulți călători vor prefera țările de origine (ori în care își au reședința); situația se va menține incertă pe parcursul întregului an (cel puțin), cu o posibilitate ridicată și reală de a ne confrunta cu un alt vârf al Pandemiei în toamnă.
  • Multe zboruri internaționale sunt încă serios afectate de restricțiile de călătorie. Pentru multe țări, încă nu avem un termen clar specificat la care acestea vor fi ridicate.
  • Datorită consemnării forțate la domiciliu, cel mai probabil, cei mai mulți oameni vor trebui să își regândească întregul program de activitate din acest an (incluzând aici, bineînțeles, și vacanțele).
  • Bugetul alocat vacanțelor este o altă problemă sensibilă: mulți oameni au suferit pierderi financiare în această perioadă. Una dintre primele cheltuieli ce vor fi tăiate de pe listă (ori reduse semnificativ) va fi cea pentru călătorii și vacanțe.

Deci, ce am putea face pentru a fi în siguranță (atât noi, cât și partenerii noștri) când călătorim? Luând în considerare evaluarea de mai sus, vă propun să ne concentrăm asupra călătoriilor interne/locale (datorită profilului meu, acord o atenție ceva mai mare activităților outdoor). Voi încerca să fac o selecție a recomandărilor și măsurilor de siguranță ”de bun simț”, care pot fi urmate cu un minim efort:

stay home

  • Înainte de a pleca de acasă, asigurați-vă că nu uitați să adăugați echipamentului individual: masca de protecție, mănuși de protecție (opțional, dar recomandat) și gel de mâini igienizant (preferabil pe bază de alcool).
  • Fiți pregătiți să serviți masa ”din rucsac”. Dacă totuși luați decizia să apelați la serviciile de catering ale unei cabane aflate pe traseu, asigurați-vă, înainte de a pleca de acasă, că aceasta e deschisă și oferă astfel de servicii (în cel mai fericit caz, mâncarea vă va fi servită în sistem food-to-go).
  • Luați de acasă cu voi suficientă apă de băut. Informați-vă înainte, despre existența pe traseu a unor surse corespunzătoare de apă potabilă.
  • În perioada imediat următoare măsurilor de relaxare, este recomandat să alegeți poteci/trasee din munți care sunt mai apropiați de localitatea dumneavoastră de domiciliu/reședință (nu e cazul să traversăm jumătate de țară pentru un traseu de 2-3 ore). Încercați să găsiți traseele mai puțin populare și aglomerate (mai ales pe durata weekend-urilor ori vacanțelor).
  • Pentru a călători de acasă spre punctul de intrare în traseu, NU este recomandat transportul în comun. Dacă, totuși, aceasta e singura opțiune pe care o aveți (ori dacă veți călători într-un autovehicul proprietate personală, dar alături de partenerii de drumeție), asigurați-vă că purtați masca de protecție.
  • Aveți în vedere faptul că masca de protecție trebuie înlocuită când se umezește (NU refolosiți măști de unică folosință). Este foarte important să cunoasteți modul de punere, folosire și scoatere a măștii de protecție.
  • Purtarea/folosirea măștii de protecție este recomandată (și, uneori, obligatorie) atunci când intrați în spații publice închise.
  • Mulți specialiști în epidemiologie nu recomandă folosirea regulată a mănușilor de protecție (chirurgicale). Este mult mai eficientă spălarea cu apă și săpun, respectiv dezinfectarea regulată a mâinilor.

tap hand sanitizer

  • Conformați-vă regulilor și măsurilor impuse de Autorități, cu privire la: libertatea de mișcare, documente justificative (dacă va fi cazul), numărul maxim de persoane în grup, limitări/restricții speciale aplicabile zonei în care intenționați să organizați drumeția, sporturi permise.
  • Pe durata drumeției, este recomandată menținerea unei distanțe minime de 1,5 - 2 metri între participanți. De asemenea, această ”distanțare socială” trebuie menținută și pe durata opririlor/pauzelor.

distancing

  • În situția întâlnirii pe traseu a altor turiști/grupuri, dacă este cazul, pășiți în afara potecii pentru păstrarea distanței menționate mai sus.
  • După ridicarea restricțiilor pentru drumeții (și alte sporturi menționate explicit de autorități) este recomandat să alegeți trasee de o zi, cu grad mai mic de dificultate și, implicit, de risc. Nu uitați că pe durata consemnării la domiciliu nu am avut prea multe posibilități pentru menținerea unei pregătiri fizice adecvate. De asemenea, cele mai multe cabane vor fi menținute închise, datorită dificultăților create de măsurile de distanțare socială.
  • ÎN SITUAȚIA PRODUCERII UNOR ACCIDENTE, TREBUIE SĂ FIȚI CONȘTIENȚI DE FAPTUL CĂ PROCEDURILE ȘI OPERAȚIUNILE DE SALVARE VOR FI ÎNTÂRZIATE!
  • Luați în considerare organizarea drumețiilor alături de alți membrii ai familiei (cu care locuiți împreună) ori prieteni cu care ați mai fost în contact.
  • Dacă totuși vă hotărâți să organizați drumeții cu durata mai mare de o zi, este recomandat să vă pregătiți temeinic înainte echipamentul de campare. Este, de asemenea, foarte importantă alegerea locurilor de campare.
  • Acum, este chiar mai importantă (decât înainte) strângerea deșeurilor personale și aducerea acestora la baza muntelui, în locurile special destinate.
  • Există posibilitatea ca și animalele sălbatice să fi suferit unele modificări comportamentale. Pentru ele, limitarea circulației umane a fost o bună oportunitate de recâștigare a teritoriului. Prin urmare, sunt șanse mai mari, în perioada următoare, să avem unele întâlniri ”imprevizibile” chiar și la altitudini mai mici ori în locuri populare pentru drumeți.

Despre drumețiile montane în România (cadru legal)

  • Starea de urgență, în baza căreia s-au impus și măsuri severe de limitare a mișcării, rămâne în vigoare până în data de 14 mai 2020 (inclusiv).

travel restrictions

  • Începând cu data de 15 mai 2020, ne așteptăm la o ”relaxare” a măsurilor restrictive, prin înlocuirea stării de urgență cu o stare de alertă. Urmează să aflăm, în curând, detalii suplimentare.
  • Conform informațiilor oferite, până în prezent, de autorități:
    • Deplasarea în interiorul localităților va fi permis fără a avea nevoie de documente justificative.
    • Deplasarea în afara localităților va fi permis DOAR pentru scopuri profesionale ori medicale.
    • SPORTURILE INDIVIDUALE VOR FI PERMISE! DRUMEȚIILE, ALPINISMUL, ALERGAREA, CICLISMUL, PESCUITUL, VÂNĂTOAREA, PESCUITUL ȘI ALTELE SUNT INCLUSE.
    • Vor fi menținute restricțiile legate de activitățile/întâlnirile în grupuri mai mari de 3 persoane.
    • Purtarea măștilor de protecție în spațiile publice închise rămâne OBLIGATORIE.

Mai multe informații și recomandări utile sunt puse la dispoziție de Societatea Ghizilor si Liderilor Montani (SGLM).

Dacă aveți nevoie de idei pentru drumeții în perioada următoare, cred că puteți lua în considerare și:

[wte_trips_embedder_trips layout=”grid” ids=”1262,281″]

V-ar mai putea interesa...