grading system

Sistemul de evaluare a dificultății traseelor are rolul de a vă ajuta în luarea unei decizii corecte, înainte de a vă rezerva locul pentru participarea la o anumită activitate/tură/expediție. Vă rog să citiți cu atenție descrierea turei, care este gradul de dificultate, ce presupune acesta și faceți o estimare realistă a abilităților dumneavoastră, respectiv a nivelului de pregătire.

Sistemul de clasificare a dificultății traseelor de drumeție montană (conform Sistemului adoptat de SGLM)

Foarte Ușor
DIFERENȚĂ de altitudine  Mică <300m
EXPUNEREA pasajelor (pasaje cu risc de alunecare sau cădere din potecă)  Mică (aproape inexistentă)
FRECVENȚA pasajelor expuse (amenajate sau neamenajate cu cabluri/lanțuri)  Nu există
Ușor
DIFERENȚĂ de altitudine  Medie 300 - 600m
EXPUNEREA pasajelor (pasaje cu risc de alunecare sau cădere din potecă)  Mică sau medie.
FRECVENȚA pasajelor expuse (amenajate sau neamenajate cu cabluri/lanțuri)  Nu există sau mică
Mediu
DIFERENȚĂ de altitudine  Mare 600 - 900m
EXPUNEREA pasajelor (pasaje cu risc de alunecare sau cădere din potecă)

 Mică sau medie. Există un pasaj lung, ori mai multe pasaje de lungime mică.

FRECVENȚA pasajelor expuse (amenajate sau neamenajate cu cabluri/lanțuri) Mică sau medie.
Dificil
DIFERENȚĂ de altitudine  Foarte mare >900m
EXPUNEREA pasajelor (pasaje cu risc de alunecare sau cădere din potecă)  Mare sau foarte mare. Există mai multe pasaje echipate cu cabluri și/sau lanțuri.
FRECVENȚA pasajelor expuse (amenajate sau neamenajate cu cabluri/lanțuri)  Medie sau Mare
Potecă alpină Related image  Traseu montan neamenajat pentru drumeție, la limita inferioară a traseelor de cățărare pe stâncă și alpinism.

Sistemul de clasificare a traseelor de via ferrata (conform deciziei UIAA, sistemul italian a fost adoptat ca standard internațional)

F Traseu echipat, având o expunere mică și pasaje lungi de drumeție. Protecții fixe, în bune condiții, constând în special din cabluri metalice (lanțuri), sunt folosite doar pentru a spori gradul de siguranță.
PD
Traseu scurt de via ferrata, având o expunere mică. Itinerarul prezintă, în mod obișnuit, culoare, hornuri și pasaje verticale scurte, aici fiind instalate lanțuri, cabluri metalice, scoabe și scări, pentru a facilita ascensiunea.
 D Traseu de via ferrata cu lungime medie sau mare, care solicită o condiție fizică bună și competențe tehnice. Deseori, itinerarul este vertical și pot fi întâlnite pasaje surplombate. Este echipat cu cabluri metalice, lanțuri, scoabe și scări.
TD
Traseul prezintă pasaje expuse și tehnice; condiția fizică foare bună și competențele tehnice sunt absolut necesare. Itinerarul este vertical, iar porțiunile surplombate sunt depășite având la dispoziție puține mijloace artificiale. Echiparea traseului constă în cabluri metalice, scoabe și scări.
ED
Traseul prezintă câteva pasaje expuse și tehnice, posibil create în mod intenționat; pentru a spori gradul de angajament, sunt montate doar un număr redus de scoabe/scări. Tocmai de aceea, sunt necesare deprinderi tehnice specifice cățărării pe stâncă, respectiv o condiție fizică foarte bună.
  • F = facile (ușor)
  • PD = peu difficile (puțin dificil)
  • D = difficile (dificil)
  • TD = très difficile (foarte dificil)
  • ED = extrêmement difficile (extrem de dificil)

DESCRIERE & CLASIFICARE SUPLIMENTARĂ

ANGAJAMENT TEHNIC 1. Inexistent ori dificultate tehnică scăzută; echipare foarte bună a traseului
2. Echipat cu scoabe, scări, punți; uneori, este necesară cățărarea folosind prizele naturale.
3. Multe pasaje verticale sau surplombate; este necesară cățărarea folosind prize naturale; sunt recomandate cunoștințe minime despre manevrele de coardă.
ANGAJAMENT FIZIC 1. Solicită un efort fizic echivalent cu cel al parcurgerii unui traseu de drumeție de grad mediu.
2. Solicită o condiție fizică bună (forță și rezistență).
3. Solicită o condiție fizică foarte bună (forță și rezistență).
EXPUNERE 1. Expunere mică
2. Expunere medie, cu unele pasaje aeriene
3. Foarte expus, cu multe pasaje aeriene
MEDIU 1. Altitudine mică, deseori vreme stabilă și temperaturi potrivite, ieșire facilă din traseu.
2. Mediu montan, cu altitudini cuprinse între 1000 și 2000m; atenție la furtuni cu descărcări electrice, vânt și temperaturi scăzute.
3. Mediu montan înalt; altitudini de peste 2000m; este posibilă prezența unor secțiuni cu zăpadă; atenție la furtuni cu descărcări electrice, vânt și temperaturi scăzute.

Sistemul de clasificare a dificultății traseelor parcurse pe rachete de zăpadă

Introductiv. La începerea activității se face un instructaj complet cu privire la folosirea echipamentului și tehnica mersului pe rachete de zăpadă. Turele sunt destinate, în special, persoanelor care nu au mai practicat acest sport, ori au o experiență minimă. Ideale pentru iubitorii de activități outdoor care doresc să exploreze trasee montane pe timpul iernii. Traseele sunt astfel alese încât să existe diferențe mici de altitudine, iar profilul terenului să nu fie solicitant. Acestea pot fi marcate sau nu, iar durata normală a parcurgerii este de 4-6 ore (etapă zilnică).

Intermediar. Potrivit persoanelor care ies în mod regulat vara pe traseele montane; durata acestor activitați este ceva mai mare și se desfășoară la altitudini medii (de până la 1800m). Rutele alese sunt, de regulă, în afara celor marcate. Este necesar un nivel bun al pregătirii fizice, având în vedere faptul că parcurgerea lor implică mai multe ascensiuni și coborâri, cu pasaje ce pot fi dificile. Durata normală a etapelor zilnice este de 5-7 ore.

Avansat. Aceste activități sunt foarte solicitante fizic și se adresează persoanelor cu o experință corespunzătoare în mersul pe munte, pe parcursul mai multor zile. Ele pot implica etape dificile, cu durată mai lungă, la altitudini mari (până la 2500m). Este absolut necesar un nivel superior al pregătirii fizice și experiență anterioară în mersul pe rachete de zăpadă. Vom petrece în traseu 5-7 ore zilnic, dar, ocazional, durata se poate prelungi.

ro_RORO