Musala, Myticas, Vihren – Bulgaria și Grecia - 8 zile

Topul celor mai înalte vârfuri din Peninsula Balcanică este condus de Musala (2925m), urmat îndeaproape de Myticas (2918m) și Vihren (2914m). Cele trei vârfuri se află în Bulgaria și Grecia; obiectivul principal al expediției noastre este atingerea lor.

Ascensiunile nu sunt tehnice, însă traversarea dintre vârfurile Skala și Myticas (în Grecia) poate fi considerată ”delicată” și îi vom acorda o atenție sporită.

Între ascensiuni vom avea pauze scurte pe care le vom folosi pentru transferul între locații, dar și pentru vizitarea unor obiective turistice. Premiul cel mare va fi, fără îndoială, vizitarea Meteorei: dintre cele 24 de mănăstiri clădite pe culmile stâncilor pe parcursul sec. XIV-XVI, 6 pot fi încă explorate și admirate de noi.

Prezentare

Traseul și durata activităților pot fi modificate ca urmare a abilităților membrilor grupului, preferințelor acestora, ori a condițiilor meteorologice nefavorabile.

INFORMAȚII IMPORTANTE:

 • Grup format din: 5-8 persoane
 • Specialty Category: Hiking&Trekking, Cultural Experiences
 • Gradul de dificultate (pentru etapa de drumeție montană): Traseu dificil
 • Tur personalizabil: Nu (Da, pentru grupuri de minimum 5 persoane)
 • Costul menționat (620€) este calculat pentru un grup format din 8 persoane.

De dimineață ne vom îmbarca în mașini și vom călători pe traseul Brașov-București-Ruse-Borovet (aproximativ 635km). Cazarea va fi asigurată în stațiunea montană Borovet: aflată în Parcul Național Rila, oferă numeroase facilități iubitorilor de munte.

După micul dejun vom urca cu telegondola la Yastrebet (stația superioară a acesteia se află la o altitudine de 2369m), iar de aici vom urma ruta clasică către Musala. Traseul ne va conduce prin circuri glaciare (unde vom putea admira o salbă de lacuri), pe lângă refugiul Everest, oferindu-ne peisaje spectaculoase. Curând ne bucurăm de atingerea obiectivului nostru. Dacă membrii echipei vor fi într-o formă bună, vom continua către vf. Musala Mică (Malka Musala), de unde vom coborâ la cabana Musala și înapoi în Borovet. Lungimea totală estimată a traseului este de 17km, cu o diferență de altitudine de 600m.

Being a “recovery” day, on route we’ll have a short stop for visiting Rila Orthodox Monastery, the biggest and the most popular one in Bulgaria. It is traditionally thought that the monastery was founded by the hermit St. Ivan of Rila, whose name it bears, during the rule of Tsar Peter I (927-968). The monastery complex, regarded as one of the foremost masterpieces of Bulgarian National Revival architecture, was declared a national historical monument in 1976 and became a UNESCO World Heritage Site in 1983. Accommodation provided in Bansko mountain resort.

Vihren este cel mai înalt vârf din munții Pirin. Atingând o altitudine de 2914m, este al doilea ca înălțime în Bulgaria si cel de-al treilea în Topul Balcanic, după Musala și Myticas. Până în 1942 a mai fost cunoscut sub denumirile de Buren și Malnienosets.
De dimineață vom conduce 16km pe drumul asfaltat care leagă stațiunea Bansko de cabana Vihren (1950m). De aici, vom urca spre vârf urmând traseul principal, pe pantele de sud-vest (un efort intens, de aproximativ 2,5 ore, având în vedere diferența de nivel de 1000m). Pentru înapoiere vom alege traseul prin Șaua Premkata, iar seara o vom petrece, din nou, în Bansko.

Astăzi începem etapa grecească a expediției. După transferul auto la Prionia, urmează o urcare de aproximativ 3 ore, la refugiul A (Spilios Agapitos) unde avem asigurată cazarea.

Dimineața devreme, vom începe ascensiunea către vf. Skala (2866m). Ajunși aici, după ce admirăm pe îndelete peisajele care se deschid în jurul nostru, vom aborda traversarea puțin mai dificilă către Myticas. După amiaza vom coborâ spre Prionia și, de aici, spre Litochoro, unde vom și înnopta.

După micul dejun plecăm spre Meteora pentru a vizita faimoasele sale mănăstiri. Cele 6 lăcașuri (care au supraviețuit secolelor de istorie zbuciumată) sunt construite pe coloane de gresie, la limita nord-vestică a Câmpiei Thessaliei, nu departe de râul Pineios și munții Pindus. Va fi o zi superbă de explorare; la finalul zilei ne vom întoarce în Litochoro pentru a continua ”decompresia”.

Azi avem de parcurs un drum lung spre casă (aproximativ 950km pe traseul Litochoro-București-Brașov), astfel încât va trebui să ne luăm devreme la revedere de la frumoasa Grecie. Din păcate, toate lucrurile frumoase au un sfârșit (până la următoarea călătorie).

Costul include:

 • Servicii de ghidaj asigurate de un lider montan internațional, calificat și atestat (fluent în limba engleză).
 • 2 nopți cazare în Borovet (hotel de 3*, mic dejun inclus).
 • 2 nopți cazare în Bansko (hotel de 3*, mic dejun inclus).
 • 1 noapte cazare la Refugiul A.
 • 2 nopți cazare în Litochoro (hotel de 3*, mic dejun inclus).
 • taxele de intrare pentru vizitarea obiectivelor turistice menționate în program.

Costul nu include:

 • transportul (la solicitarea participanților, pot fi făcute aranjamentele necesare).
 • asigurarea de călătorie, OBLIGATORIE pentru această expediție.
 • alte cheltuieli care nu sunt menționate ca fiind incluse.

Puteți trimite mesajele dumneavostră completând formularul de mai jos.

Musala, Myticas, Vihren – Bulgaria și Grecia
Cost de la
620 Per Adult
Adăugați călători
Adult
620 Per Adult
Aveți nevoie de asistență pentru efectuarea rezervării? Trimiteți un mesaj

Detalii importante

 • minimum 5 persoane – maximum 8 persoane
 • 2925m
 • la solicitarea participanților, pot fi făcute aranjamentele necesare

Ghidul dumneavoastră:

international mountain leader

Membru:

SGLM

Asociație profesională afiliată internațional la:

UIMLA

Aprecieri

star rating  I want to thank Florin for the excellent organization of a fun, interesting, safe and pleasant hike to the Negoiu peak. Florin is a friendly and competent mountain leader that... read more

dominiquebU4978MM
octombrie 24, 2017
ro_RORO