Musala, Myticas, Vihren – Bulgaria and Greece - 8 Zile

Topul celor mai înalte vârfuri din Peninsula Balcanică este condus de Musala (2925m), urmat îndeaproape de Myticas (2918m) și Vihren (2914m). Cele trei vârfuri se află în Bulgaria și Grecia; obiectivul principal al expediției noastre este atingerea lor.

Ascensiunile nu sunt tehnice, însă traversarea dintre vârfurile Skala și Myticas (în Grecia) poate fi considerată ”delicată” și îi vom acorda o atenție sporită.

Între ascensiuni vom avea pauze scurte pe care le vom folosi pentru transferul între locații, dar și pentru vizitarea unor obiective turistice. Premiul cel mare va fi, fără îndoială, vizitarea Meteorei: dintre cele 24 de mănăstiri clădite pe culmile stâncilor pe parcursul sec. XIV-XVI, 6 pot fi încă explorate și admirate de noi.

Traseul și durata activităților pot fi modificate ca urmare a abilităților membrilor grupului, preferințelor acestora, ori a condițiilor meteorologice nefavorabile.

INFORMAȚII IMPORTANTE:

 • Grup format din: 5-8 persoane
 • Categoria: Drumeție montană, Experiențe culturale
 • Gradul de dificultate (pentru etapa de drumeție montană): Traseu dificil
 • Tur personalizabil: Nu (Da, pentru grupuri de minimum 5 persoane)
 • Costul menționat (620€) este calculat pentru un grup format din 8 persoane.

Day 1
Brașov-București-Borovet

De dimineață ne vom îmbarca în mașini și vom călători pe traseul Brașov-București-Ruse-Borovet (aproximativ 635km). Cazarea va fi asigurată în stațiunea montană Borovet: aflată în Parcul Național Rila, oferă numeroase facilități iubitorilor de munte.

Day 2
Ascensiune pe vf. Musala (2925m).

După micul dejun vom urca cu telegondola la Yastrebet (stația superioară a acesteia se află la o altitudine de 2369m), iar de aici vom urma ruta clasică către Musala. Traseul ne va conduce prin circuri glaciare (unde vom putea admira o salbă de lacuri), pe lângă refugiul Everest, oferindu-ne peisaje spectaculoase. Curând ne bucurăm de atingerea obiectivului nostru. Dacă membrii echipei vor fi într-o formă bună, vom continua către vf. Musala Mică (Malka Musala), de unde vom coborâ la cabana Musala și înapoi în Borovet. Lungimea totală estimată a traseului este de 17km, cu o diferență de altitudine de 600m.

Day 3
Transfer auto pe traseul Borovet-mănăstirea Rila-Bansko (distanță - 200km).

Fiind o zi ”de recuperare”, pe durata transferului ne putem permite o scurtă oprire pentru a vizita mănăstirea Rila, cel mai mare dar și cel mai important lăcaș ortodox din Bulgaria. Istoria acestuia menționează faptul că a fost fondat de Sf. Ivan din Rila (al cărui nume îl și poartă), pe timpul domniei țarului Petru I (927-968). Seara o vom petrece în Bansko, unde avem asigurată cazarea.

Day 4
Ascensiune pe vf. Vihren (2914m).

Vihren este cel mai înalt vârf din munții Pirin. Atingând o altitudine de 2914m, este al doilea ca înălțime în Bulgaria si cel de-al treilea în Topul Balcanic, după Musala și Myticas. Până în 1942 a mai fost cunoscut sub denumirile de Buren și Malnienosets.

De dimineață vom conduce 16km pe drumul asfaltat care leagă stațiunea Bansko de cabana Vihren (1950m). De aici, vom urca spre vârf urmând traseul principal, pe pantele de sud-vest (un efort intens, de aproximativ 2,5 ore, având în vedere diferența de nivel de 1000m). Pentru înapoiere vom alege traseul prin Șaua Premkata, iar seara o vom petrece, din nou, în Bansko.

Day 5
Transfer auto pe ruta Bansko-Litochoro-Prionia (distanța: 320km).

Astăzi începem etapa grecească a expediției. După transferul auto la Prionia, urmează o urcare de aproximativ 3 ore, la refugiul A (Spilios Agapitos) unde avem asigurată cazarea.

Day 6
Ascensiune pe vf. Myticas (2918m).

Dimineața devreme, vom începe ascensiunea către vf. Skala (2866m). Ajunși aici, după ce admirăm pe îndelete peisajele care se deschid în jurul nostru, vom aborda traversarea puțin mai dificilă către Myticas. După amiaza vom coborâ spre Prionia și, de aici, spre Litochoro, unde vom și înnopta.

Day 7
Vizită la Meteora.

După micul dejun plecăm spre Meteora pentru a vizita faimoasele sale mănăstiri. Cele 6 lăcașuri (care au supraviețuit secolelor de istorie zbuciumată) sunt construite pe coloane de gresie, la limita nord-vestică a Câmpiei Thessaliei, nu departe de râul Pineios și munții Pindus. Va fi o zi superbă de explorare; la finalul zilei ne vom întoarce în Litochoro pentru a continua ”decompresia”.

Day 8
Înapoierea în România

Azi avem de parcurs un drum lung spre casă (aproximativ 950km pe traseul Litochoro-București-Brașov), astfel încât va trebui să ne luăm devreme la revedere de la frumoasa Grecie. Din păcate, toate lucrurile frumoase au un sfârșit (până la următoarea călătorie).

Costul include:

 • Servicii de ghidaj asigurate de un lider montan internațional, calificat și atestat (fluent în limba engleză).
 • 2 nopți cazare în Borovet (hotel de 3*, mic dejun inclus).
 • 2 nopți cazare în Bansko (hotel de 3*, mic dejun inclus).
 • 1 noapte cazare la Refugiul A.
 • 2 nopți cazare în Litochoro (hotel de 3*, mic dejun inclus).
 • taxele de intrare pentru vizitarea obiectivelor turistice menționate în program.

Costul nu include:

 • transportul (la solicitarea participanților, pot fi făcute aranjamentele necesare).
 • asigurarea de călătorie, OBLIGATORIE pentru această expediție.
 • alte cheltuieli care nu sunt menționate ca fiind incluse.

Puteți trimite solicitarea dumneavoastră completând formularul de mai jos.

Musala, Myticas, Vihren – Bulgaria and Greece" class="" >
Musala, Myticas, Vihren – Bulgaria and Greece
Cost de la EUR  620/persoană
620
Total 620 EUR

Detalii importante

 • 27 iunie 2020 - 4 iulie 2020
 • minimum 5 persoane – maximum 8 persoane
 • 2925m
 • la solicitarea participanților, pot fi făcute aranjamentele necesare

Ghidul dumneavoastră:

international mountain leader

FLORIN-GEORGE BANA
Ghid național de turism / Ghid montan / Ghid internațional de drumeții montane

Membru:

SGLM

Asociație profesională afiliată internațional la:

UIMLA

Aprecieri

  Florin took myself and two other companions up into the Piatra Craiului Mountains last Monday to do the 'Walking of the King of the Rock' tour. Florin met us out... read more

Erin D
7/03/2015