Valea Dades, Erg Chebbi și Ait Benhaddou - 12 zile

Pentru începutul călătoriei noastre, am ales Valea Dades, așezată între masivele muntoase High Atlas și Jbel Sahro, datorită contrastelor pe care ni le oferă. Cunoscută și ca Valea celor 1000 de Kasbah-uri, este cea mai însemnată (și mai populară) dintre văile cu oaze din sudul Marocului. Este și inima zonei în care se cultivă extensiv trandafirii de Damasc; aduși aici și plantați pentru prima dată de coloniștii francezi, sunt recoltați pentru obținerea unui ulei esențial, ingredient al apei de trandafiri („Eau de Rose”).

Drumeția de-a lungul văii Dades nu este o experiență solicitantă ori dificilă: chiar dacă nu aveți experiență anterioară în mersul pe munte, vă puteți bucura de această călătorie.

În concluzie, dacă vă plac drumețiile la altitudini mai mici, înconjurat de peisaje superbe și spectaculoase, această expediție este pentru dumneavoastră.

După parcurgerea etapei de drumeție, veți avea oportunitatea de a experimenta viața de beduin traversând dunele de nisip Erg Chebbi , de la Yasmina la Merzouga.

La finalul călătoriei, înainte de a ne întoarce în Marrakesh, vom vizita Ait Ben Haddou; după cum este menționat în ghidul de călătorie Lonely Planet ”acest ksar construit din cărămidă uscată la soare (termenul ksar desemnează un sat berber fortificat) , aflat în patrimoniul UNESCO și situat la aproximativ 32 km de Ouarzazate, pare a fi înghețat în timp, amintindu-ne de vremurile sale bune din sec. XI, când era un caravanserai al Almoravitilor”.

Dacă doriți să urcați mai sus, pe cel mai înalt vârf al Africii de Nord (Toubkal-4167m), puteți verifica programul:

INFORMAȚII IMPORTANTE:

 • Grup format din: 6-10 persoane
 • Categoria: Drumeție montană, Experiențe culturale
 • Durata: 12 zile
 • Tur personalizabil: Nu (Da pentru grupuri de minimum 6 persoane)
 • Locul de întâlnire: aeroportul internațional Henri Coandă-București sau aeroportul internațional Menara-Marrakesh.
 • Costul menționat (1050€) este calculat pentru un grup format din 10 persoane.
 • Înainte de a vă rezerva locul, vă rog să citiți cu atenție Termeni și Condiții

Transfer la riad-ul nostru în Medina (orașul vechi), la doar câteva minute de mers până în faimoasa piață Jemaa el Fna. Pentru cina de bun venit vom alege un restaurant local, unde vom avea o primă oportunitate de a experimenta aromele bucătăriei marocane: cum ar fi să încercați un tajine delicios iar, pentru o siestă cât mai liniștită, un ceai de mentă sau o cafea arabică?

Transfer către Valea Dades prin pasul Tichka (2260m).
După micul dejun, vom părăsi hotelul nostru și vom începe călătoria către Valea Dades. La început ne vom bucura de peisaje spectaculoase, traversând munții Atlas prin Pasul Tichka (situat la o altitudine de peste 2000m). Vom trece prin sate locuite de berberi pentru a pătrunde tot mai adânc în zona de deșert, unde vom admira oazele de pe malul râurilor și pantele uscate ale dealurilor dominate de kasbah-uri. După masa de prânz vom pătrunde tot mai adânc în Valea Trandafirilor ale cărei priveliști ne vor lăsa fără respirație. Cazarea va fi asigurată într-un gite din satul Ait Youl.

Un gite este o casă din sat care asigură cazare în dormitoare simple și curate, fiecare cameră putând găzdui 6-8 persoane. Sunt mobilate în stil tradițional berber cu: covoare și carpete, mese, canapele/paturi joase sau uneori doar saltele. Dușurile sunt în general disponibile (de multe ori cu apă caldă)!

Astăzi începem etapa de drumeție și vom continua să admirăm peisajele pline de contraste care ne vor însoți pe tot traseul către satul Ait M’Rao. Vom putea vedea adăposturi improvizate de păstorii care își duc turmele dintr-un loc în altul, în căutarea hranei și apei. Vom petrece noaptea într-un alt gite din satul Ait M’Rao.

Ne vom petrece seara într-un gite din sat.

După micul dejun, vom părăsi confortul gite-ului nostru și ne vom testa abilitățile de traversare a torenților (o sarcină amuzantă, având în vedere faptul că nu vom înfrunta un râu foarte sălbatic). Peisajele devin tot mai impozante, suntem înconjurați tot mai mult de creste și vârfuri, iar după-amiaza vom fi surpriși de vegetația luxuriantă din jurul satului Alamdoune.

Ne vom petrece seara într-un gite din sat.

Astăzi începem să explorăm canioanele înguste și sălbatice din zonă. După ce vom trece prin câteva sate berbere, deosebit de pitorești, vom pătrunde într-o lume dominată de culoarea roșie a stâncilor. Peisajele ne vor lăsa fără cuvinte, iar în căldura după-amiezii putem să ne răcorim în voie.

Spre seară ne întoarcem în Alamdoune pentru a petrece noaptea în același gite.

Fiind ultima zi a drumeției noastre pe Valea Dades, ne vom bucura din nou de travesarea unui canion spectaculos. După ieșirea din acesta, valea începe să se deschidă tot mai mult făcând loc satelor. Vom fi surprinși, de multe ori, de modul în care berberii își cultivă fiecare fâșie de pământ roditor.

O ultimă trecere a râului și vom ajunge în satul Bou Tharar, locul în care ne vom petrece noaptea (în gite).

De la Bou Tharar la Yasmina cu opriri în canioanle Dades, Todra și în plantația de palmieri din Tinghir. După-amiaza vom ajunge în deșert, unde ne vom alătura caravanei de cămile (~ 1 oră de mers pe cămile). Ținta călătoriei noastre va fi o tabără berberă ascunsă printre dunele de nisip. Aici ne vom petrece noaptea, putând admira cerul acoperit de milioane de stele.

Cazarea va fi în corturi (sacii de dormit vor fi absolut necesari; nu vom avea dușuri la dispoziție).

Dimineața vom explora deșertul și ne vom bucura pe îndelete de această experiență unică. Vom avea de parcurs un drum de aproximativ 5-6 ore pe cămile (incluzând și timpul necesar pentru masa de prânz pe care o vom servi în oaza Tissardmine). Poate vom avea și șansa de a întâlni nomazi care își petrec iernile în deșert, în apropierea oazelor și fântânilor, și verile pe crestele munților. Seara ne vom odihni din nou în corturile de pe dunele de nisip Erg Chebbi (situate pe locul 2 într-un clasament al celor mai înalte dune din Maroc). Opțional, putem să ne plimbăm de-a lungul dunelor la lumina lunii (sunt convins că nu veți rezista acestei tentații).

Cazarea în corturi berbere.

Astăzi ne vom trezi devreme pentru a nu rata șansa de a admira răsăritul soarelui în deșert, iar după micul dejun vom călări cămilele spre Merzouga. Odată ajunși aici, vom avea transferul cu microbuzul spre Kasbah-ul Ait Ben Haddou, în Valea Draa. Locația a fost deseori aleasă pentru filmarea unor secvențe din filme (cum sunt Lawrence al Arabiei, Gladiatorul, Mumia, Ultima Tentație a lui Cristos, Kundun, Alexandru, Babel, Urzeala Tronurilor, ș.a.) iar Ksar-ul (orașul fortificat) se află pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Noaptea o vom petrece într-un hotel din zonă.

După micul dejun, ne vom pregăti pentru transferul (destul de lung) către Marrakech. Pentru a traversa munții Atlas vom urma același itinerar prin Pasul Tichka. Vom face un popas scurt în Tadart unde vom putea vizita un Kasbah. Nu vom rata o oprire la una dintre cooperativele care produc ulei de argan; aici veți avea posibilitatea să primiți explicații cu privire la procesul de producție, dar și să testați (eventual, să și cumpărați) produse cosmetice care au ca ingredient principal acest ulei.

Spre seară vom ajunge în Marrakech unde ne vom caza în același riad/hotel. Aici vom petrece următoarele două nopți.

Ziua de astăzi este dedicată explorării „Orașului Roșu” al Marrakech-ului (așa cum mai este cunoscută Medina). Vom vizita din nou piața Jemaa el Fna, și ne vom testa abilitățile de negociatori în souk (piața locală) pentru a obtine cele mai bune chilipiruri (de ce nu, o pereche de babouche – papucii de casă în culori vii, confectionați din piele). Vom mai admira o data arhitectura locală și ne vom bucura de liniștea și umbra copacilor din grădina Majorelle.

După micul dejun, în funcție de orarul de zbor, puteți să vă bucurați de o ultimă sesiune de cumpărături ori de o plimbare prin parcurile din jurul moscheii Koutubia. La ora pe care o vom stabili de comun acord, vom avea transferul la aeroportul internațional din Marrakech pentru zborurile spre casă.

Costul include:

 • Transferurile de la/la aeroport;
 • Toate transferurile de la/către Marrakech;
 • 3 nopți cazare în hotel/riad în Marrakech (mic dejun inclus);
 • 5 nopți cazare în gite-uri;
 • 2 nopți cazare în corturi (în deșert);
 • 1 noapte cazare în hotel/riad în Ait Ben Haddou;
 • Serviciile asigurate de lider montan internațional atestat român și ghid montan local;
 • Mules & muleteers (during the hiking along Dades Valley);
 • A cook & cooking equipment (during the hiking along Dades Valley);
 • Închirierea cămilelor în deșert;
 • Pensiune completă pe durata etapelor de drumeție (Valea Dades) și deșert;

Costul NU include:

 • Biletele de avion și taxele de aeroport;
 • Tips for local mountain guide, cook, drivers and muleteers (60 euros/person);
 • Biletele de intrare la obiectivele turistice (20-30 euro/persoană);
 • Dinners & Lunches in Marrakech, Ait Ben Haddou and during the transfers from/to Marrakech (10-20 euros/person/meal);
 • Apa minerală îmbuteliată / Băuturile răcoritoare;
 • Asigurarea de călătorie;
 • Alte cheltuieli care nu sunt menționate ca fiind incluse;

Puteți trimite mesajele dumneavostră completând formularul de mai jos.

Valea Dades, Erg Chebbi și Ait Benhaddou
Cost de la
1,050 Per Adult
Adăugați călători
Adult
1,050 Per Adult
Aveți nevoie de asistență pentru efectuarea rezervării? Trimiteți un mesaj

Detalii importante

 • minimum 5 persoane – maximum 10 persoane
 • 1430m
 • toate transferurile interne, în Maroc, sunt incluse
 • hotel-riad 3* în Marrakech; gites, pe durata etapei de trekking.

Ghidul dumneavoastră:

international mountain leader

Membru:

SGLM

Asociație profesională afiliată internațional la:

UIMLA

Aprecieri

star rating  Highly experienced, knowledgeable, capable and interesting guide. My hike was illuminated by Florin’s understanding of both the environment and it’s history. He patiently answered my many questions and I... read more

A Tripadvisor Member
iulie 1, 2018
ro_RORO