Vă rog să aveți în vedere faptul că desfășurarea tuturor activităților/evenimentelor outdoor poate fi influențată de condițiile meteo nefavorabile. Siguranța participanților la aceste evenimente este prioritară: din acest motiv, ghidul dumneavoastră poate lua decizia de a modifica corespunzător programul turei/activității (durata, obiective, etc) sau, chiar de re-programare sau anulare a acesteia. Participanții vor fi informați în timp util despre toate deciziile, și banii plătiți vor fi returnați (ori vor constitui un depozit pentru alte evenimente viitoare).

Încarc Evenimente
Alunis church

Ținutul Buzăului- Ansamblurile rupestre de la Aluniș și Nucu, lacul Hânsaru

27 aprilie 2024

De această dată vă propun o tură în cel mai nou geoparc UNESCO din România: Ținutul Buzăului. Este un tărâm binecuvântat, care ne va surprinde la fiecare pas.

Vom începe explorarea noastră în satul Aluniș, vizitând mica biserică parohială, cu hramul "Tăierea Capului Sfantului Ioan Botezătorul". Este unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult creștine de pe teritoriul României, datând din anul 1274, și fiind una dintre puținele biserici cu această vechime in care se mai săvârșesc sfintele slujbe. Potrivit legendei, biserica a fost săpată în stâncă de doi ciobani, Vlad si Simion, care-si pășteau turmele prin aceste locuri. Se spune că unul dintre ciobani a auzit in timpul somnului un glas care îl îndemna sa sape in stâncă, deoarece va afla icoana Sfintei Fecioare Maria. Om credincios, ciobanul a făcut întocmai si a găsit, intr-adevar, icoana. Acest fapt l-a determinat să sape încăperea bisericii, împreună cu celălalt cioban și cu ajutorul nemijlocit al sătenilor.

Din Aluniș, vom urma potecile foarte puțin bătute, pe dealurile molcome din împrejurimi, care ne vor conduce către complexul rupestru de la Nucu-Bozioru.

Peștera Dionisie Torcătorul, este primul nostru obiectiv. Cuviosul Dionisie Sihastrul a fost unul dintre sihaştrii cei mai renumiţi de la sihăstria Fundătura. El s-a nevoit aici în a doua jumătate a secolului XIV. Prin tradiţie i se spunea „Torcătorul”, deoarece se ocupa cu torsul lânii, din care îşi câştiga existenţa, îndeletnicire obişnuită celor mai mulţi sihaştri din Munţii Buzăului.

Mai departe, urmând una dintre potecile traseului tematic Țara Luanei, ne îndreptăm spre Bisericuța lui Iosif. Este cea mai mare dintre bisericuțele în piatră de la Nucu. Săpată într-un perete uriaș de stâncă, se conservă ca la început, cu intrarea în trepte precis tăiate. Pentru protejarea intrării și a ferestrei împotriva scurgerilor de pe stâncă s-au săpat șanțuri în arc frânt (boltă gotică, sec. al XIV-lea). Deasupra intrării este incizat un pește, simbol paleo-creștin.

Continuând urcușul prin pădure, descoperim Agatonul Vechi și Agatonul Nou:

Pentru înapoierea în Aluniș, vom urma alte poteci, care ne vor oferi posibilitatea de a admira Crucea Spătarului și Lacul Hânsaru (cunoscut și ca Lacul Hoților), un frumos lac de alunecare, situat pe Culmea Ivănețu:

BINE (ȘI IMPORTANT) DE ȘTIUT

Share This Event

  • Acest eveniment a trecut.

Detalii

Data:
27 aprilie
Ora:
09:00 - 17:00 EEST
Preţ:
200RON
Categorii Eveniment:
,
Etichete Eveniment:
, , , ,
Website:
www.mountainleader.ro

Locația

Alunis
Alunis, Buzau Romania
Vezi site-ul web Locația

Organizator

RML Guided Tours
Telefon
+40721273729
Email
florin@mountainleader.ro
Vezi site-ul web Organizator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înscriere

Join 4 others!

Pagina Termeni și Condiții
Loading gif

Sunteți deja înregistrat?

Folosiți această cale pentru a vă administra înscrierea.